Što pre početi politički dijalog u Ukrajini

dodato - četvrtak 07.05.2015

Ministarska trojka OEBS-a, koju čine šefovi diplomatija Srbije, Nemačke i Švajcarske, založila se za unapređenje političkog procesa u Ukrajini i pozvala na što hitniju primenu Minskog sporazuma i uspostavljanje političkog dijaloga u toj zemlji.

Predsedavajući OEBS-u Ivica Dačić rekao je, nakon sastanka Trojke u Beogradu, da što pre treba uspostaviti politički dijalog zbog čega će biti izvršen dodatni pritisak kako bi se uspostavio mir u Ukrajini.

„Najvažnije je da se ne propusti ova prilika za mir u Ukrajini“, rekao je Dačić na zajedničkoj konferenciji za novinare sa ministrima spoljnih poslova Nemačke i Švajcarske, Frank-Valterom Štajnmajerom i Didijeom Burkhalterom.

Dačić je najavio skoro formiranje četiri radne grupe, koje će se baviti političkim, ekonomskim, bezbednosnim i humanitarnim pitanjima.

Ministar spoljnih poslova Srbije i predsedavajući OEBS-om Ivica Dačić rekao je da se nada da će situacija u Ukrajini ići u pravcu učvršćivanja mira, pa samim tim i ka ukidanju sankcija, i podsetio da je Srbija, po pitanju sankcija zauzela neutralan stav.

Upitan kako će Srbija da se postavi u slučaju pooštravanja sankcija Rusiji zbog krize u Ukrajini, Dačić je odgovorio: „Srbija nije članica Evropske unije, još nije ni otvorila prva pregovaračka poglavlja. Ali, ona je poštujući svoje nacionalne interese zauzela neutralan stav“.

Dačić je rekao da Srbija nije oduševljena nijednom vrstom sankcija jer je i sama bila njima pogođena. „Razmišljamo o ukidanju, a ne o pooštravanju sankcija“, rekao je Dačić.

Izvor: Tanjug